Aferin nedir? Genellikle serin havalarda ortaya çıkan grip, nezle ve soğuk algınlığı ile alerjik reaksiyonlar sonucu oluşan rahatsızlıklar için piyasada en çok tercih edilen ilaçların başında Aferin geliyor. Bir çok kişinin arama motorunda arattığı Aferin nedir ne işe yarar? Aferin ana etken maddesi parasetamol ve klorfeniramin malet’tir. İlacın içeriğinde bulunan parasetamol; ağrı kesici ve ateş düşürücü etki gösterirken, klorfeniramin ise alerji önleyici etkiye sahiptir.
Aferin; üst solunum yolu enfeksiyonları için tercih edilen bir ilaçtır. Grip ve benzeri soğuk algınlıklarının sebep olduğu belirtileri gidermek için tercih edilen aferin’in ateş ve ağrı sorununu azalttığı bilinmektedir. Aferin’in toz, kapsül ve şurup tarzında olan formları bulunmaktadır. Bütün bu bilgiler ışığında Aferin ne işe yarar? Sorusu da merak edilmektedir. İşte detaylar!
İçindekiler
Aferin Ne İşe Yarar?
Aferin nedir? Sorusu devamında Aferin ne işe yarar sorusu da gelmektedir. Aferin’in yatıştırıcı özelliği olması nedeniyle, doktor kontrolü altında kullanılması uygundur. Aferin; nezle, soğuk algınlığı, hapşırma, öksürük, burun ve boğazda oluşan kaşıntı hissi, gözlerde sulanma ve kaşıntı, vücut kırgınlığı, baş boğaz ve kas ağrısı ile ateş’in giderilmesinde etkilidir. Bundan dolayı söz konusu rahatsızlıklar gündeme geldiği zaman Aferin akla ilk gelen ilaçlar arasında yer alır.
Ayrıca, ilacın etken maddesi olan parasetamol’ün ağrıya neden olan sebeplerin salınımını önleyerek, kişilerin ağrı eşiğini yükselttiği de bir bilinmektedir. Beyne verdiği sinyal ile beden ateşini de düşüren aferin’in diğer etken maddesi olan klorfeniramin ise histamin maddesini baskılamaktadır. Böylece özellikle bahar alerjilerinin sebep olduğu reaksiyonların önüne geçilebilmektedir. Bu noktada Aferin’den üst düzeyde bir etki elde etmek isterseniz mutlaka bu ilacı uygun bir şekilde kullanmak durumundasınız!
Aferin Kaç Saatte Bir İçilir?
Aferin; bir bardak su ile çiğnenmeden ve kırılmadan yutulmalıdır. İlacın tok karna alındığı zaman etkisi azalacağı için aç karnına alınması tavsiye edilir. Genel olarak hekimin önerdiği doz; altı saatte bir tablettir. İlacın içilmesi unutulsa dahi iki doz alınması doğru değildir. Hiç bir şekilde doktorun bilgisi olmadan ilacın doz miktarı artırılıp, azaltılmamalı ve hekime danışmadan kullanılmamalıdır.
Özellikle altı yaşın altındaki çocuklarda (6-12 yaş için şurup kullanımı önerilir), hamileler, emziren anneler ve ilacın etken maddesine karşı alerjisi olan kişiler ile ağır kronik rahatsızlığı bulunan yaşlıların kullanması uygun değildir. Aferin’in kısa süreli kullanıma uygun olduğu bilinmelidir. Doktorun verdiği doz ve gün kadar kullanılan aferin’in en fazla kullanım süresi tablet için yedi gün, şurup için ise beş gündür.
Aferin Uyku Yapar Mı?
Aferin’in etken maddesi olan parasetamol, sersemlik, baş dönmesi ve uyku hissi yapabilir. Genelde ilacı kullananlarda görülen uyku hali sonrasında, bedenin daha dinlenmiş ve ağrıların hafiflemiş olduğu gözlenmektedir. Ancak ilacın alımı esnasında araç ya da makine kullanmamak, kesici aletler ile ilgilenmemek daha doğru olacaktır. Peki, Aferin nedir, nasıl kullanılmalıdır? İşte detaylar!
Aferin Nedir, Nasıl Kullanılmalıdır?
Ağrı kesici olması ve ateş düşürücü etkiye sahip olması nedeniyle aferin, oldukça etkili bir ilaç olarak karşımıza çıkıyor. Ancak ilacın kullanımı için önce hekime muayene olmak ve onun gözetiminde ilaca başlamak gerekiyor. Aferin’in yemeklerden önce aç karnına alınması, çok daha etkili oluyor. Günde en fazla dört kez tek doz olarak alınan tabletin yanı sıra aferin’in çocuklar için kullanılan şurubunun da en fazla iki kez alınması önerilir.
Aferin Kimler Kullanamaz?
Aferin’in bazı hastalar tarafından kullanılması için doktor kontrolü gerekir. Epilepsi, ağır kansızlık, siroz, bronşit, yüksek tansiyon, göz tansiyonu, epilepsi, prostat büyümesi yaşayan ve diyabet hastalarının aferin’i ancak doktor kontrolünde alması gerekir.
Bunun dışında aferin bazı ilaçlarla etkileşime girebilmektedir. Bazı antidepresanlar, mide boşaltan ilaçlar, farklı ağrı kesici ve ateş düşürücüler, kan sulandırıcılar, bazı antibiyotik çeşitleri, bulantı ve kusma önleyici ilaçlar ile AIDS’i tedavi eden ilaçlarla aferin’in alınmaması gerekir.
Bunun dışında ameliyet ve diş tedavisi yapılırken de ilaç alımının durdurulması gerekebilir. Ayrıca, dikkat gerektiren iş yapmak zorunda olan kişilerin, ilacın yan etkisi olan uyku hali nedeniyle dikkatli olmasında da fayda olacaktır. Böylece Aferin nedir? sorusuna da geniş kapsamlı bir şekilde yanıt vermiş olduk!