Ayak başparmak tırnak mantarı, sarı veya beyaz bir nokta şeklinde kendini gösterir ve tırnak ucunun hemen yanında yer alır. İlk evrede hafif bir durum gösteren tırnak mantarı hastayı ciddi anlamda rahatsız etmez ve bu nedenle hasta genellikle tedavi yoluna başvurmaz. Ancak kimi durumlarda ayak başparmak tırnak mantarı çok daha sancılı ve kalın tırnaklara sebebiyet verebilir. İlk etapta önemsenmeyen ancak ileri evrelerde hayat standardını önemli ölçüde etkileyecek boyutlara gelen tırnak mantarı “onikomikoz” veya “tinea ungium” olarak isimlendirilir.
Ayak başparmak tırnak mantarı tedavi edilebilir bir rahatsızlık olmakla birlikte kimi zaman tırnakta yer edinen mantar enfeksiyonuna yönelik tedavi uzun ve meşakkatli bir tedavi sürecine sahip olabilir. Evde yapılan bakımlar ve reçetesiz ürünlerin kullanımı ile mantara ilişkin tedavi yapılamadığı takdirde muhakkak uzman hekime başvurulmalıdır. Hekim tarafından uygulanacak tedavinin yöntemini, ayak başparmak tırnak mantarının durumu ve ciddiyeti ile birlikte enfeksiyona neden olan mantarın yapısı belirler. Mantar tedavileri süre olarak kısa vadede iyileşme gösteren tedavi türlerinden değildir. Başarılı sonuç elde etmek genellikle birkaç aç süre alır. İyileşme sonrasında doktor önerilerine ve sağlıklı yaşam kaidelerine riayet edilmediği takdirde enfeksiyon tekrarlayabilir.
Ayak başparmak tırnak mantarı tedavisi için çoğu zaman oral yolla alınan ya da doğrudan mantarlı tırnağa uygulanan “antifungal” etken maddeli ilaçlar reçete edilir. Bunun yanı sıra hastanın durumuna bağlı olarak yine oral ve topikal antifungal tedavilere başvurulduğu da görülmektedir.
- Oral Antifungal İlaçlar: Ayak başparmak tırnağında yer alan mantarın tedavisinde topikal ilaçlara nazaran enfeksiyonu daha hızlı temizledikleri için genellikle tedavide başvurulan ilk opsiyondur. Oral antifungal ilaçlar enfeksiyon almış bölgenin deforme yapısını yavaş yavaş düzenlerken mevcut enfeksiyonun da azalmasını sağlar. Mantarlı bölgenin tedavi edilmesi için altı ay ya da bir yıl süre ile kullanılması gereken bu ilaçlar ciddi yan etkilere sahiptir, bu nedenle tedavi öncesinde bir dizi tahlil yapılır ve hastanın ilaca müsait olup olmadığı araştırılır.
- İlaçlı Oje: Mantarlı tırnaklara ve çevresine günde bir kez uygulanan bu oje, bir hafta uygulandıktan sonra tırnak ve doku için alkol ile temizleme işlemi yapılır ve tekrar uygulanır. Tedavi süresi ise genellikle bir yıldır.
- İlaçlı Tırnak Kremi: Ayak başparmak tırnak mantarını inceleyen ve enfeksiyonu tespit eden hekim, enfeksiyonlu tırnaklara antifungal etken maddeli ve doğrudan doku ile tırnaklara sürülen krem reçete edebilir. Tırnakların inceltilmesiyle daha güçlü etki gösteren bu tip kremlerin işlevini artırmak için doktor tarafından üre içeren losyonlar veya törpü gibi tırnak incelticiler önerilebilir.
İçindekiler
Ayak Başparmak Tırnak Mantarı Belirtileri
Tırnak mantarı belirtileri genellikle tırnaklarda gözlenen aşağıdaki durumlarla kendini gösterir:
- Tırnaklarda kalınlaşmış doku,
- Ufalanmaya elverişli ya da düzensiz yapı,
- Beyaz, sarı veya kahverengi renk değişimi,
- Şekilde bozukluk,
- Hafif koku.
Ayak başparmak tırnak mantarı, el tırnak mantarına kıyasla toplumda daha yaygındır. Mantarın başlangıç evresinde kişi hijyenik önlemler alır ve mantarın seyrini gözler ancak mantarın durumu ilerlerse renk değişimi ve kalınlaşmalara bağlı şekil deformeleri gözlenir. Bu noktada uzman doktor nezaretinde mantar tedavisine başvurmak gereklidir.
Ayak Başparmak Tırnak Mantarı Nasıl Teşhis Edilir?
Doktor muayenesi ile kısa sürede ve kolay bir şekilde tespit edilen ayak başparmak tırnak mantarı, teşhisi ardından ayakta mantara neden olan enfeksiyonun araştırılması gerekir. Bu itibarla genellikle tırnaktan alınan parça, laboratuvarda test edilmek üzere kullanılır. Çünkü en etkili tedavinin uygulanabilmesi için enfeksiyon türünü bilmek gerekir. Doktor muayenesi öncesinde tecrübesizce müdahale etmeniz sakıncalı ve enfeksiyonun çoğalmasına yol açabilir.
Ayak Başparmak Tırnak Mantarı Nedenleri
Tırnak mantarına neden olan birkaç etken vardır. Bu etkenler; fungus adı ile bilinen organizmalar, maya ve küflerdir. Bu organizmaların tırnaklardan meydana getirdiği enfeksiyonlar, tırnak mantarı gelişmesine sebep olur. Hemen hemen her yaş grubunda gelişebilen mantar daha çok yaşlı insanlarda gözlenir. Zira tırnağın yaşlanmaya bağlı kırılganlığı ve kuru doku oranı artar. Artan kuru doku, tırnaklarda çatlamaya ve dolayısıyla çatlayan yerlerden mantar çıkmasına imkan sağlar. Yaşlılarda daha sık görülen tırnak mantarının bir diğer sebebi ise yaşlanmaya bağlı azalan bağışıklık sistemi ve ayaklardaki kan dolaşımıdır.
Basimin belasi doktora gitmeden iyiki buraya bakmisim tesekkurler
Çok faydalı bir makale olmuş elinize kolunuza sağlık tebrikler dilerim
Ayak başparmak tırnak tedavisi oldum ben bilgi verici yazı için teşekkürler
Benimde ara ara oluyordu mantar bilgiler için teşekkür ederim
çok faydalı bir makale olmuş sayenizde bilgilenmiş oldum teşekkürler
Ne güzel bir site tamda aradığım bilgiler.. parmak arası mantarın sebebi ne olabilir
Bilgileriniz gerçekden çok önemli okudum ve sayenizde bilgi edindim teşekkürler ?
Tedavisi oldunda dahi inanmadım tek şeydi ama bunu okuyunca azda olsa kararın değişti çok zor ya Allah yardımcıları olsun hasta olanların
Ayak mantarı ile ilgili çok güzel bilgiler vermişsiniz teşekkür ederiz.
Çok güzel gerçekten olmuş ellerine sağlık harika