Doğum belirtileri ve doğumun yaklaştığını nasıl anlarsınız konusu hakkında bilgi vermeden önce söylemeliyiz ki, aylardır mutlulukla beklediğiniz olay bebeğinizin doğumudur. İşte dikkat etmeniz gereken bazı doğum belirtileri.
Birçok hamile anne, doğumun nasıl hissedileceğini, ne kadar süreceğini ve gerçek anlaşma mı yoksa yanlış alarm mı olduğunu nasıl bileceğini merak etmektedir.
Her doğum farklıdır, bu yüzden tüm bu soruların cevaplarını tahmin etmek zor. Fakat dikkat edilmesi gereken doğum belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak, bebeğinizle tanışma zamanının yaklaştığına dair ipuçları sağlamaya yardımcı olacaktır:
İçindekiler
Doğumun Başlama Belirtileri Nelerdir?
- Güçlü ve sık kasılmalar
- Nişan gelmesi
- Karın ve bel ağrısı
- Su gelmesi
Doğumun yakın olduğuna dair diğer erken belirtiler ise şunları içerir:
- Bebek damlaları
- Serviks genişlemeye başlar
- Kramplar ve artan sırt ağrısı
- Gevşek eklemler
- İshal
- Kilo alımının durması
- Yorgunluk ve yuvalama içgüdüsü
Doğum Nedir?
Doğum, rahim kasılmaları ve servikal genişleme ile başlayan ve bebeğin doğumuyla biten doğum sürecidir.
Doğum tarihinize yaklaştıkça, doğumun yakında başlayacağına dair bazı ince fiziksel işaretleri fark etmeye başlayabilirsiniz. Daha sonra, aktif doğuma geçmeden ve bebek doğmadan önce saatler veya günler arasında herhangi bir yerde erken doğum belirtileri görebilirsiniz.
Doğum Belirtileri
Aşağıdaki işaretleri fark ettiyseniz, büyük olasılıkla gerçek doğum eylemi yaptınız, ancak emin olmak için her zaman doktorunuzla görüşmelisiniz:
Güçlü ve Sık kasılmalar
Ağrının sıklığını, yoğunluğunu ve yerini değerlendirerek gerçek doğum kasılmaları yaşadığınızı bileceksiniz. Emin değilseniz, kendinize şu soruları sorabilirsiniz:
Kasılmalar eşit aralıklarla mı? Gerçek doğum kasılmaları düzenli aralıklarla aralıklıdır ve zaman geçtikçe daha sık hale gelir.
Kasılmalar ne kadar sürüyor? Gerçek doğum kasılmaları her biri 30 ila 70 saniye sürer.
Kasılmalar güçlü mü? Gerçek doğum kasılmaları zamanla güçlenir ve pozisyon değiştirseniz bile hafiflemez. İlerledikten sonra doğum kasılmaları boyunca yürüyemeyebilir veya konuşamayabilirsiniz.
Nişan Gelmesi
Mukus tıkacının kaybolduğunu fark edebilirsiniz. Rahminizi dış dünyadan kapatan mantardır. Büyük bir parça veya çok sayıda küçük parça halinde çıkabilir, ancak hiç göremeyebilirsiniz.
Doğumdan önceki son günlerde, muhtemelen artmış ve/veya kalınlaşmış vajinal akıntı göreceksiniz. Bu kalınlaşmış, pembemsi akıntıya nişan gelmesi denir ve doğumun yaklaştığının iyi bir göstergesidir.
Karın ve Bel Ağrısı
Güçlü adet krampları, mide rahatsızlığı veya düşük karın basıncı yaşıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Ayrıca alt sırtınızda bacaklara yayılan ağrınız olabilir. Pozisyon değiştirirseniz bu acı kaybolmaz.
Su Gelmesi
Filmler, doğumda olduğunuzu ancak suyunuz geldiğinde öğreneceğinizi düşünmenizi sağlarken, bu pek olası bir senaryo değildir.
Çoğu kadın için, diğer doğum semptomları başladıktan sonra membranlar yırtılır ve amniyotik sıvı sızar. Bazı kadınlar için su gelmesi daha çok bir damlama gibi gelebilir.
Suyun gelmesi aslında çoğu kadının yaşadığı doğum eyleminin son belirtilerinden biridir ve bu, doğumların yalnızca yaklaşık yüzde 15’inde veya daha azında doğal olarak gerçekleşir. Bu nedenle, buna kesin bir doğum işareti olarak güvenmeyin.
Erken Doğum Belirtileri
Aktif doğum başlamadan önce tam bir ay veya daha uzun bir süreden sadece bir saat kadar herhangi bir yerde meydana gelebilecek bu çok erken doğum belirtilerine dikkat edin.
Bebeğin Düşmesi
İlk kez anne olacaksanız, bebeğinizin doğum başlamadan birkaç hafta önce pelvisinize düşmesini veya pelvisinize inmesini bekleyin.
Sonraki doğumlarda, bu “aydınlanma”, siz gerçekten doğum yapana kadar pek sık olmaz. Bebeğiniz, ideal olarak başı aşağıda ve aşağıdayken çıkışını yapmak için pozisyon alıyor.
Bu noktaya kadar olduğundan daha fazla sallanıyormuş gibi hissedebilirsiniz ve muhtemelen üçüncü trimesterde olduğu gibi sık idrara çıkma yaşıyor olabilirsiniz çünkü bebeğin kafası şimdi mesanenizi aşağı doğru itiyor.
İyi haber şu ki, küçüğünüz ciğerlerinizden uzaklaştığı için biraz daha fazla nefes alma imkanınız vardır.
Serviks Genişlemeye Başlar
Rahim ağzınız da doğuma hazırlanmaktadır. Doğumdan günler veya haftalar önce genişlemeye ve kaybolmaya (incelemeye) başlar. Hamileliğinizin ev ortamındaki haftalık kontrollerinizde, sağlayıcınız bir dâhili muayene yoluyla genişleme ve silinmeyi ölçebilir ve takip edebilir.
Ancak herkes farklı şekilde ilerler, bu nedenle yavaş genişliyorsanız veya henüz hiç açamıyorsanız cesaretiniz kırılmasın.
Kramplar ve Artan Sırt Ağrısı
Doğum gününe yaklaşıldıkça, özellikle bu ilk hamileliğiniz değilse, belinizde ve kasıklarınızda biraz kramp ve ağrı hissedebilirsiniz. Kaslarınız ve eklemleriniz doğuma hazırlanırken gerilir ve değişir.
Gevşek Eklemler
Hamileliğiniz boyunca, hamilelik hormonu gevşemesi bağlarınızı biraz gevşetir
Doğuma başlamadan önce, vücudunuzun her yerindeki eklemlerin biraz daha az gergin ve daha rahat olduğunu fark edebilirsiniz. Bu, küçük yolcunuzun dünyaya gelmesi için pelvisinizi açmanın doğanın bir yoludur.
İshal
Rahminizdeki kaslar doğuma hazırlanırken nasıl gevşerse, rektumdakiler de dahil olmak üzere vücudunuzdaki diğer kaslar da öyledir. Ayrıca bu, doğum öncesi ishale yol açabilir.
Can sıkıcı olsa da, bu tamamen normaldir. Sadece susuz kaldığınızdan emin olun ve şunu unutmayın: Bu iyiye işarettir!
Kilo Alımı Durur
Hamilelikte kilo alımı genellikle en sonunda dengelenir. Bazı anne adayları birkaç kilo bile kaybeder.
Bu normaldir ve bebeğinizin doğum ağırlığını etkilemez. Hala alıyor, ancak daha düşük amniyotik sıvı seviyeleri, daha fazla banyo molası ve hatta artan aktivite nedeniyle düşüyorsunuz.
Yorgunluk ve Yuvalama İçgüdüsü
Bir dakika, bu üçüncü trimester mi yoksa ilk mi? Aktif mesane ve yenilenen yorgunluk arasında bazen zamanda geriye yolculuk yapmış gibi hissedebilirsiniz.
Bu süper büyüklükteki göbek, sıkıştırılmış mesaneniz ve diğer organlarınızla birlikte hamileliğin son günleri ve haftalarında iyi bir gece uykusu çekmeyi zorlaştırabilir. O yüzden yastıkları toplayın ve mümkünse, mümkünse kestirin.
Bazı anneler, bebeklerinin doğum günü yaklaştıkça bir enerji patlaması yaşarlar (yuvalama içgüdüsü olarak da bilinirler) ve görünürdeki her şeyi temizleme ve düzenleme yönündeki zorlayıcı dürtüye karşı koyamazlar. Bu da sorun değil, aşırıya kaçmadığınız sürece!
Doğuma Gidiyor Muyum? Doktoru Aramalı Mıyım?
Hala ne zaman zamanı geldi mi diye duyuracağınız hakkında karar kararsız gibi hissediyorsunuz ve bebeğinizle tanışmaya hazır mısınız? Bu konuda stres yapmamaya çalışın. Artık doktorunuzu veya ebenizi sık sık göreceksiniz ve tüm önemli ipuçlarını tespit etmenize yardımcı olacak.
Doğuma gireceğinizi hakkında eminseniz, doktorunuz size doğum tarihiniz yaklaştığında ve düzenli kasılmalar yaşadığınızı düşünüyorsanız ne yapmanız gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunmuştur (örn. en az bir saat).
Doğum kasılmaları tam olarak aralıklı olmayacak, ancak oldukça tutarlı, daha acı verici ve daha uzun (genellikle her biri yaklaşık 30 ila 70 saniye) hale geliyorsa, doktorunuza başvurma zamanı gelmiştir.
Doğumda olabileceğinizi düşünüyorsanız ancak emin değilseniz, telefona geçin. Sağlık kuruluşunuz neler olup bittiğini açıklayabilir ve herhangi bir belirsizlik varsa içeri girmenizi sağlayabilir.
Gercekten hamile ve yakinda dogum yapicak hanimlar icin cok yararli bir yazi olmus
Sayenizde çok güzel bilgiler edindim. Teşekkür ederim
Her kadının bilmesi ve böyle zamanlarda bilinçli olmak için okunması gereken faydalı bir yazı
Cok degerli bilgiler sunmussunuz bize tesekkurler
Henüz çocuğum yok ama hep tedirgin olduğum bir konu o da kulaktan dolmalar yüzünden makalemiz sayenizde detaylı bilgi sahibi oldu teşekkürler.Herkese hayırlı doğumlar nasip etsin Allah.
Harika bir makale herşey ayrıntısına kadar anlatılmış emeğinize sağlık ?
Kadınlara faydalı bilgiler sunuyorsunuz çok güzel bir sayfa
Valla blog benim için çok rarlı oldu emeğinize sağlık
Dediginiz gibi sık sık kasılmalar olunca ozaman oluyor doğum galiba
Bilgilerinizden dolayi tesekur ederiz sizden öğrenecek çok devletimiz var
Hamilelige dair bu bilgileri bizimle paylaşmanız cok faydali oldu teşekkürler
Kadınların en çok merak ettikleri çok sevindikleri biraz da tereddüt ettiği önemli bir konu