Glutamin nedir? Kas gelişimde son derece etkili olan Glutamin; aynı zamanda iskelet kasları içinde son derece önemlidir. Özellikle yoğun spor aktiviteleri içinde olanlar açısından Glutamin büyük görevler üstlenmektedir. Protein yapılarına ulaşmak konusunda etkili bir işleve sahip olan Glutamin; son zamanlarda sıklıkla gündeme gelmektedir. Peki; Glutamin ne işe yarar? Dahası Glutamin ne için kullanılır? İşte bu ve benzeri soruların yanıtları!
İskelet kaslarında da yüksek oranda bulunan amino asit glutaminin bazı işlevleri bulunmaktadır. Kaslar için nitrojen taşınmasında kendine büyük görev düşüyor. Günümüzde de sağlıklı bir yaşam ve spor aktiviteleri kapsamında dengeli bir şekilde kullanılması önemlidir. En temel görevi protein yapılarına ulaşmaktadır. İki farklı grup içinde bunu bulmak mümkündür. L grubu protein yapasına takılmaktadır. Doğal olarak da üretiliyor. Doku yenilenmelerinde ve hücre bölünmelerinde etkinlik gösterir.
Günlük hareketlerde enerji kazanmak için kullanımının yaygın olduğunu söylemek mümkün. Bilhassa fitness gibi spor alanlarında çalışmalar yapanlar için düzenli tüketimi vardır. Pek çok fayda sağlaması bakımından öne çıkar. Kas yıkımının önüne geçilmesinde etkilidir. Ayrıca yoğun çalışma sonucunda düşen glutamin seviyesi tekrar yükseltilmelidir.
İçindekiler
Glutamin Ne İçin Kullanılır?
Bedenimizde en çok var olan amino asitlerden olan glutamin, belli durumlarda dışarıdan takviye edilebilmektedir. Bu amino asit büyüme hormonunun seviyesi üzerinde %400 gibi bir oranda artış sağlamaktadır. Özellikle Glutamin kullanırken dikkatli davranmak şarttır. Zira ancak bu sayede Glutamin’den üst düzeyde bir katkı elde etmek mümkün hale gelir.
Vücut geliştirme alanına ilgi duyan insanların tercihi olmasının sebebi antrenman ardından glutamin seviyesinin düşmesidir. Takviye alınarak bu seviye olması gerekene çıkarılabilir. Bağışıklık sistemi üzerinde de güçlendirici bir etkisi bulunuyor. Yapılan egzersizlerin ardından kas ağrısı yaşamanın önene geçer. Enerji seviyesini arttırması da hayatında spora yoğun bir şekilde yer verenlerin ilgisini çekmektedir. L glutamin düzenli olarak takviye gıda olarak alınabilir.
Glutamin Nedir; Nasıl Kullanılır?
Vücut kişinin ihtiyacı olan bu amino asidi kendi üretebilmektedir. Ancak bazı durumlarda dışarıdan takviye de gerekebilir. Özellikle uzun süreli antrenmanların ardından alınması bağışıklık sistemini koruma noktasında etkilidir. Bunun dışında pek çok hastalığın iyileştirilmesinde de kendisine başvuruluyor. Yoğun fitness programı olanlar ve vücut geliştirmeyle uğraşanlar için belli periyotlarla takviye almak gerekmektedir.
Daha çok sabah saatlerinde tüketilse de yorucu egzersizlerin ardından sonra da tüketilebilir. Egzersiz yapan insanlar günde ortalama toplamda 10 ya da 15 gramlık takviye almalı. Bunların da hepsini birden almak yerine günün farklı zaman dilimlerinde ve belli aralıklarla yapmaları önem taşıyor. Yatmadan önce son doz alınarak günlük kullanımı tamamlayabilirsiniz. Peki, Glutamin nedir, yan etkileri nelerdir? İşte detaylar!
Glutamin Yan Etkileri Var Mıdır?
Gerçekleştirilen araştırmaların sonuçlarına göre yaygın ve kayda değer bir yan etkinin bulunmadığını söylemek mümkündür. Doğal biçimde bedende de üretildiği için doğru kullanımda zararsızdır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta dengeli ve bilinçli bir tüketimdir. Aşırı doz kullanımında mide rahatsızlıkları baş gösterebilir. Bu nedenle çok fazla kullanmamaya özen göstermek gerekiyor.
Vücut geliştirme kapsamında önemli bir kaynak olsa da fazla tüketilmesi mide üzerinde değişik belirtilerle kendini göstermektedir. Her insanın bedeninde dengeli biçimde var olması lazım gelen besin destekleri içinde yer alan bu takviyeleri alırken ihtiyaç göz önünde tutulmalıdır. Bağırsak işlevleri noktasında da ciddi katkıları olan bu takviye, daha pek çok görevi üstlenmektedir.
Glutamin Kullanırken Nelere Dikkat Edilir?
Protein elde etmek için kullanılması dolayısıyla direnç ve iyileşme süreçleri bakımından önem taşır. Kan dolaşımında fazlaca bulunur. Kimi durumlarda dışarıdan alınması da mümkündür. Burada kullanıma dikkat etmek gerekiyor. Kullanım şeklinin ne amaçla tüketildiğine göre değişebileceği akıldan çıkmamalıdır. Genel olarak 5 ve 10 gram arasında alım olur. Ancak gerek duyulursa günlük doz 15 grama kadar da çıkabilir.
Dikkatli kullanım gerektiren bir durum da glutamin atılımını etkileyebilecek hastalıkları olanlardır. Böbrek ve karaciğer hastalıkları bu gruba girmekte olup doktora danışarak önerilerini dikkate almak önemlidir. Yemekle ya da yemek olmadan alınır. Fakat sıcaklık onun yapısını etkileyebileceğinden sıcak yemek ve içeceklerle kullanılmamalıdır. Oda sıcaklığı ve soğuk sıvılarla alımı yapılabilir. Ek olarak yüksek asit içeren içecekler ve meyvelerle birlikte almamak gerekmektedir. Böylece Glutamin nedir? Sorusuna kapsamlı bir şekilde yer verdik!