Göğüs ucu olmayan anneler bebeklerini nasıl emzirebilir? Konusunda internette pek çok kullanıcı bu soruya yönelik olarak çeşitli aramalar gerçekleştirmektedir. Muhtemelen hamilelik öncesinde meme uçlarınıza fazla dikkat etmemişsinizdir, ancak şimdi emzirdiğinize göre onlara daha yakından bakıyor olabilirsiniz.
Çünkü meme uçlarınızın şekli emzirme başarınızı etkileyebilir. Düz veya içe dönük meme uçlarına sahip olmak, bebeğinizin sıkıca kavramasını zorlaştırabilir ve bu da emzirmeyi daha zor hale getirebilir. Sonuç olarak, bebeğin doğru şekilde kavramaması ve sonuç olarak yeterince süt almaması, süt üretiminin azalmasına ve dolayısıyla daha az emmeye yol açması olabilir.
Bu kulağa endişe verici gelse de, paniğe kapılmamanız gerekiyor. Meme uçlarınızın şekli, emzirme çabalarınızın başarısız olduğu anlamına gelmez. Doğru bakım ve dikkatle, düz veya içe dönük meme uçları olanlar bile gayet iyi emzirme yapabilir. İşte dikkate almanız gerekenler.
İçindekiler
Ters meme uçları nedir?
Bazı meme uçları, meme ucunu çevreleyen pigmentli cilt halkası olan areolaya hafifçe bastırdığınızda veya sıktığınızda dışarı çıkar. Ancak, içe dönük meme ucunun etrafındaki deriyi sıkıştırdığınızda veya sıkıştırdığınızda, bunun yerine içeri doğru geri çekilir.
Bazı meme uçları, onları sıkıştırmaya çalışmadığınızda ters görünmeyebilir, bazıları ise hafifçe çukurlaşabilir. Hayatınız boyunca ters meme uçlarına sahip olmanız ve emzirmeye başlayana kadar bunu bilmemeniz mümkündür. Ancak diğer durumlarda doğum sırasında verilen IV sıvılardan kaynaklanan kanlanma veya geçici şişlik geçici inversiyona neden olabilir.
Neyle uğraştığınızdan emin değilseniz, kontrol etmek için sıkıştırma testi yapın. Meme ucunuz dışarı çıkmak yerine içbükey hale gelirse ters çevrilir. Ters çevrilmiş bir meme ucunu tespit etmenin başka bir yolu, seks sırasında veya soğuğa maruz kaldığında olduğu gibi uyarıldığında ereksiyon olmamasıdır.
Meme uçlarınızdan biri veya her ikisi de içe dönük gibi görünüyorsa, doğum/kadın doğum uzmanınıza veya bebeğinizin çocuk doktoruyla iletişime geçmelisiniz. Ters meme başı şekli, bebeklerin emmesini zorlaştırabilir ve bazı durumlarda potansiyel olarak süt akışını etkileyebilir.
Düz meme nedir?
Ters meme uçlarında olduğu gibi, düz meme uçlarını sadece onlara bakarak tespit etmek her zaman kolay değildir. Areolayı nazikçe sıkıştırırsanız veya sıkarsanız ve meme ucunuz dışarı çıkmaz ve içe doğru da çökmezse meme başı düz kabul edilir.
Ayrıca içe dönük meme uçlarında olduğu gibi, düz meme uçları bazen damardan sıvı gelmesi veya şişmesi nedeniyle geçici bir sorun olabilir. Meme ucu düzlüğünü doğumdan önce fark etseniz de sonradan gelişse de doktorunuza haber vermelisiniz.
Düz veya içe dönük meme uçlarıyla emzirebilir misiniz?
İyi haber şu ki, meme uçlarınızın dış görünüşünün memelerinizin süt üretme kabiliyeti üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Kötü haber şu ki, düz veya ters bir şekil bebeğinizin iyi bir mandal almasını ve sütü verimli bir şekilde çıkarmasını zorlaştırabilir. Bu, potansiyel olarak ihtiyaç duyduğu kadar süt alamamasına neden olabilir ve bu da arzınızı olumsuz etkileyebilir.
Kısacası, düz veya içe dönük meme uçları, özellikle başlangıçta emzirmeyi biraz daha zorlaştırabilir. Ancak pek çok sağlık kuruluşu ve emzirme danışmanları, çoğu durumda ideal olmayan bir meme ucu şeklinin sizi emzirmekten alıkoyması gerekmediği konusunda hemfikirdir.
Tipik olmayan meme ucu şekillerine sahip tüm kadınların emzirme sorunlarıyla karşılaşmadığını da unutmayın. Genel olarak, bebekler düz meme uçlarını içe dönük meme uçlarından daha kolay emer. Ve güçlü bir emmeye sahip bir bebek, hafifçe içe dönük bir meme ucunu kendi başına çekebilir. Prematüre bebekler veya daha zayıf emen bebekler, özellikle orta ila ciddi derecede içe dönük meme uçları ile daha çok problem yaşayabilirler.
Emzirmeyi kolaylaştırmak için düz veya içe dönük meme uçları için ne yapabilirim?
Bebeğinizin daha kolay emebilmesi için meme uçlarınızı “çekerek” veya daha uzun hale getirmek için kullanabileceğiniz birçok teknik vardır. Bebeğinizin çocuk doktoru veya aşağıdaki gibi seçenekler arasında gezinmenize yardımcı olabilecek bir emzirme danışmanı ile konuşarak başlayın:
Derin bir mandal alın ve farklı pozisyonlar deneyin
Bebeğinizi ağzını ve meme ucunun üzerinden genişçe açmaya teşvik ederek meme ucunuzu ve memeyi daha fazla almasına yardımcı olun. Aynı zamanda, meme ucunun dışarı çıkmasını teşvik etmek için meme dokunuzu nazikçe geri itmeye çalışın. Bir kez mandallandığında, burnu göğsünüze değmeli ve dudakları bir balık gibi dışa dönük olmalıdır. Bir futbol debriyajı veya çapraz beşik tutuşu gibi farklı konumlarla denemeler yapmak, genellikle mandallamayı kolaylaştırabilir.
Ön besleme pompası yapın
Emzirmeden önce birkaç saniye pompalamak meme uçlarınızı uzatmaya yardımcı olabilir. Göğüsleriniz çok dolmuş olmadıkça ve meme uçlarınızın düzleşmesine veya ters dönmesine neden olan şey memelerin şişmesi olmadıkça, gerçekten süt almak için yeterince uzun sürmeye çalışmayın. Bu durumda, meme ucunuz dışarı çıkacak ve bebeğiniz memeyi tutacak şekilde, şişkinliği yeterince hafifletmek için pompalamayı deneyebilirsiniz.
Ters basınç yumuşatmayı deneyin
Emzirmeden önce areolaya birkaç dakika parmaklarınızla hafifçe masaj yapmak, meme ucunun daha fazla dışarı çıkmasına yardımcı olarak meme ucunun daha fazla çıkmasına yardımcı olabilir, bu da küçük bebeğinizin kavramasını kolaylaştırır.
Sık sık emzirin
Emzirme seansları arasında çok uzun süre kalmak, meme uçlarınızın düzleşmesine veya içe dönmesine neden olabilecek bir tıkanıklık reçetesidir. Yenidoğanlar talep üzerine tipik olarak her iki ila üç saatte bir, bu da 24 saatlik bir süre içinde sekiz ila 12 hemşire seansına eklenmelidir.
Emzirme araçları kullanmayı deneyin
Emzirmeler arasında sütyeninize giyilen sert plastik kabuklar olan göğüs kabukları, doğumdan sonraki ilk günlerde meme uçlarınızın çekilmesine yardımcı olabilir. Latch Assist gibi manuel aspirasyon cihazları, emzirmeden hemen önce birkaç dakika kullanabileceğiniz başka bir seçenektir.
Doğumdan önce meme uçlarınızın düz veya içe dönük olduğunu biliyorsanız, proaktif önlemler almaya gelince? Kadın doğum veya bebeğinizin çocuk doktoru ile konuşmak her zaman iyi bir fikirdir. Hamilelik sırasında meme ucu şeklinizi düzeltmek için adım atmanıza gerek yokken, bebek doğduğunda ulaşabileceğiniz bir emzirme danışmanı bularak olası mandallama sorunlarına çözüm bulmak için adımlar atabilirsiniz.
Çok güzel açıklamışsınız bana çok faydası oldu teşekkür ederim
Yillar önce dogum yaptigimda bu sorunu yasamistim tesekkürler birdaha aklimda bulunsun bu bilgiler
Çok faydalı bir yazı dizisi olmuş aradığın tüm soruların cevapları burada teşekkür ediyorum
Sitenizde ne kadar güzel bilgi içeren makaleler var hamile ve bebesi olan anneler için çok önemli bilgiler
Sormaya çekindiğimiz konulardan birine açıklık getirmişsiniz. Çok teşekkürler…
Emzirme ve hamilelik ile ilgili tüm bilgileri bu sayfadan öğrendim teşekkür ediyorum
Cok zorlandigim bir durumdu bu o psikoloji ile neler denemedim cok tesekkurler
Sitenizde ne kadar güzel bilgi içeren makaleler var hamile ve bebesi olan anneler için çok önemli bilgiler
Çok değerli bilgiler
Açıkçası çok merak ediyordum. Teşekkür ederim
Valla ben çok zorlandım bu konuda
Emzirme döneminde ki çoğu annenin sorununa değinmişsiniz,çok bilgilendirici bir yazı olmuş, teşekkürler ??
Tam Da ihtiyacının olduğu bir anda karşılaştım bu makaleye bilgilerinizden dolayi cook tesekur ederim çok bilgilendirici olmus?
Çok güzel çoğu kadının sorunu olan bir konuyla ilgili ayrıntılı bir yazı.