Güneş gözlüğü alırken nelere dikkat edilmeli? İnsanı güneşli günlerde rahat ettiren güneş gözlüğü alırken nelere dikkat edilmeli konusunda gerekli özen gösterilmezse, gözlerimiz rahat edecek derken zarara uğrayabilir. Bilinçli bir tüketici bu konuda gerekli bilgiye sahip olmalıdır. Renk ve biçimden önemlisi sağlıktır.
Yüksek ücretler ile edinilen her gözlük ne yazık ki göz sağlığı için yeterli değildir. Camları kaliteli mi, cam mika mı ya da boyama cam mı dikkat edilmelidir. Camda kusur ve eğrilik olmamalıdır. Kabarcık bulunmamalı ve çizik olmamalıdır.
Aynalı camlar ya da çok koyu renk camlar zararlı ışınları tam olarak emdiği anlamına gelmediği unutulmamalıdır. Ultraviyole ışınların emilimi gözlüğün camının yapıldığı madde ile alakalıdır. Rengi ya da aynalı oluşu ile ilgili sanılmamalıdır. Güneş gözlüğü alırken dikkat etmek beraberinde önemli kazanımları getirmektedir.
Ultraviyole Işınlarına Karşı Koruma
Güneşli havalarda rahatlık sağlayan güneş gözlüğü alırken nelere dikkat edilmeli konusu göz sağlığımız açısından çok önem taşımaktadır. Güneş gözlüğünün sağladığı ışık azlığında göz bebekleri açılmaktadır. Bu yüzden eğer zararlı ışınları süzmeyen bir gözlük seçildiyse bu zararlı ışınlar gözün en dip köşelerine açık gözbebeklerinden girmektedir.
Güneşin zararlı ışınları ile gözümüzde sonradan tedavisi zor hasarlar oluşabilmektedir. O yüzden gözlüğün UV korumalı olmalıdır. Bu koruma özelliği CE belgesi ile belgelenmelidir. Bu belgeye sahip gözlüğün çevreye ve canlı sağlığına zararlı olmadığı belgelenmiş olmaktadır. CE Avrupa standartlarına uygun belgesidir. Bu noktada güneş gözlüğünüzü dış şartlardan da korumalısınız.
Güneş Gözlüğünüzü Dış Şartlardan Koruyun!
Güneş gözlüğü kullananların sıklıkla yaptığı hata; çanta modellerine ya da cebimize bile kılıfsız olarak koymaktır. Alırken nasıl camı çiziksiz olmasına dikkat ediyorsak sonradan da aynı şekilde kalması için gözlüğü korumalıyız. Mutlaka koruyucu bir kap içinde saklanmalıdır. Böylece güneş gözlüğünüzden uzunca süreler boyunca yararlanabilirsiniz.
Güneş gözlüğünü aşındırıcı maddeler ile temizlememeliyiz. Deterjanlar yerine gözlük temizleme sıvıları tercih edilmelidir. Gerekiyorsa su ile temizlenmelidir. Giysi ucuyla kurulamak sık yapılan bir hatadır. Özel temizlik kumaşları kullanılması doğrudur. Alınan gözlüğün korunması, güneş gözlüğü alırken nelere dikkat edilmeli konusu kadar önemlidir.