Hamilelikte saç kestirme, hamileyken saç boyatma ve hamilelikte saç bakımı pek çok kadın tarafından merak edilen konuların başında gelmektedir. Pek çok kadın, saçlarını renklendiriyor, ister sadece birkaç vurgu olsun, isterse kendilerinden tamamen farklı bir ton olsun. Hamilelik ve saç boyamanın genellikle uyumlu olduğu düşünülmez, ancak güzellik endüstrisindeki gelişmeler hamilelik sırasında görünümünüzü değiştirmeyi kolaylaştırmıştır. Hamileyken saçlarınızla neler yapabileceğinizi ve yapamayacağınızı görmek için bu bilgilendirici makalemizi okumaya devam edin.
İçindekiler
HAMİLELİKTE SAÇ KESTİRMEK SAKINCALI MI?
Halk arasında hamilelik dönemiyle alakalı olarak popüler bir şekilde konuşulan konulardan birisi de anne adaylarının saçını kestirmesi ile bebeğin yetersiz beslenme ihtimalinin bulunmasıdır. Bu tarz düşünmelerinin genel sebebi ise vücuda giren gıdaların bebek için fayda sağlamasının yerine saça gittiği düşüncesine hâkim olunmasıdır. Fakat bunun bilimsel bir gerçekliği bulunmamaktadır. Kulaktan dolma bilgiler yerine uzmanlardan bilgiler edinerek hamilelerin saçlarını kestirmesinin bir sakıncası olmadığını hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
HAMİLELİKTE SAÇ BOYATMAK SAKINCALI MI?
Hamilelik ve saç boyama arasındaki tehlikeli bağlantı, rengin uygulanmasından kaynaklanmaktadır. Tam bir boya işi, özellikle ilk trimesterde fetüs için potansiyel olarak zararlı olduğu düşünülen saç boyası ile cilt arasındaki teması içerir. Ancak çoğu araştırma, hem kalıcı hem de yarı kalıcı boyalarda bulunan kimyasalların çok toksik olmadığını ve hamilelik sırasında kullanımlarının güvenli olduğunu bulmuştur. Saç derisi tarafından emilebilen küçük miktarlardaki boya, tipik olarak deride kalır ve fetüse ulaşma şansını çok azaltır.
Saç boyama, hamileyseniz endişelenmeniz gereken tek güzellik tedavisi olmayabilir. Renklendirme, kadınların saçlarında kullandıkları çeşitli kimyasal işlemlerden sadece bir tanesidir ve her türün hamilelik üzerinde etkisi olabilir. Kıvırma ya da kalıcı dalga, saç üzerinde iki farklı solüsyon kullanılarak oluşturulur. Birincisi, buklelerinize istenen sıkılığı veren dalgalı çözüm, ikincisi ise bukle işlemini durdurmak için nötrleştirici görevi görür.
Saçınızı beyazlatmak, hidrojen peroksit kullanımını içerir ve diğer saç boyama türleri ile birlikte kullanılabilir. Son olarak, kıvırcık saçları düzeltmek için gevşeticiler kullanılır. Kül suyu (sodyum hidroksit) veya kül suyu içermeyen (potasyum, lityum veya guanidin hidroksit) çözeltilerinden oluşabilirler.
Saçınızın yapısı da hamilelik sırasında değişebilir ve bu kimyasal tedavileri istediğiniz sonuç için etkisiz hale getirebilir.
Bu tür saç tedavisi zararlı kimyasalların kan dolaşımınıza girme ve plasentadan bebeğe geçme riskini artırabilir. Saçınızı düzenli olarak beyazlatıyor, perma yapıyor veya gevşetiyorsanız, hamileyken bu kimyasalları saçınızda kullanmadan önce kadın doğum uzmanınıza danışın.
Saçınızın yapısı da hamilelik sırasında değişebilir ve bu kimyasal tedavileri istediğiniz sonuç için etkisiz hale getirebilir. Birçok kadın saçlarının daha parlak, daha kalın ve daha hızlı uzadığını bildirirken, diğer kadınlar bunun tam tersini yaşıyor. İhtiyacınız olan doğum öncesi vitaminleri ve mineralleri almıyorsanız, saçınız kuru, kırılgan ve kırılmaya daha yatkın hale gelebilir. Sağlıksız saçlara saç boyası veya diğer kimyasal tedaviler eklemek saça zarar verebilir. Renk ayrıca eşit olarak almayabilir.
Hangi tedaviyi kullandığınıza bağlı olarak, doktorunuza danışmak isteyebilirsiniz. Bununla birlikte, hamileyken kimyasal maruziyeti minimumda tutmanın birkaç yolu vardır.

HAMİLELİKTE SAÇIN RİSKSİZ BİR ŞEKİLDE BOYANMASI İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Hamileyken ve saçınızı boyarken kaçınmanız gereken şeyler, başka bir zamanda saçınızı boyarken alacağınız önlemlerin aynısıdır. Kimyasal dumanları soluma riskini en aza indirmek için saçınızı iyi havalandırılan bir alanda boyadığınızdan emin olun. Zamanı yakından takip edin. Kimyasalları saçınızda pakette belirtilenden daha uzun süre bırakmayın. Tedaviyi uygularken eldiven giyin ve işlem tamamlandıktan sonra rengi saç derinizden iyice duruladığınızdan emin olun.
Saç boyasının size veya bebeğinize zarar verebilecek reaksiyonları en aza indirmek için, daha önce kullandığınız bir marka ve/veya renk bile olsa önce bir yama testi yapın. Bazen hamilelik sırasında hormonlardaki değişiklikler bazı kimyasallara duyarlılığınızı etkileyebilir. Ayrıca saçınızı boyamak için ikinci üç aylık dönemi beklemek isteyebilirsiniz ve mutlaka doktorunuza danışın.
Kaşlarınızı asla boyamayın veya beyazlatmayın. Bu, birçok profesyonel renk uzmanının yapmayacağı bir şeydir ve evde yapmanız sizin için güvenli değildir. Göz bölgesinde şişmeye neden olabilir, iltihap riskini artırabilir ve muhtemelen körlüğe yol açabilir.
Tam bir renk değişikliği yerine saçınızda vurgulamayı düşünün. Bu, tellerin kendilerinin renkle kaplanmasını sağlar, ancak tedavi saç derinize temas etmez. Kökler ve uçlar arasındaki farkı maskelemek için mevcut renginize dâhil edilmiş dağınık vurgular veya vurgular yapabilirsiniz. Veya saçın alt yarısına doğru daha açık bir boyanın yerleştirildiği, üstteki doğal renginizden altta daha açık olana kademeli olarak geçiş yapan bir ombre rengini tercih edebilirsiniz.
Saç boyasının size veya bebeğinize zarar verebilecek reaksiyonları en aza indirmek için, daha önce kullandığınız bir marka ve/veya renk bile olsa önce bir yama testi yapın.
Kına gibi doğal boyalar, ince bir renk için başka bir seçenek olabilir. Kızıl olma fikrinden hoşlanıyorsanız, kınanın verdiği koyu kumral notalar çekici gelebilir. Kınayı seçerken etiketleri okuduğunuzdan emin olun. Bazı formüllere kimyasallar eklenir, bu nedenle saf kına çeşitlerini tercih edin.
Kınayı saçınıza sürmeden önce cildinizde bir yama testi yapın. Siyah bir leke varsa, bu ilave kimyasallar olduğunu gösterir ve ürünü kullanmamalısınız. Ayrıca, G6DP eksikliği, anemi, hiperbilirubinemi veya kan veya bağışıklık sistemi ile ilgili herhangi bir bozukluğu olan bir çocuk doğurduysanız, saçınızı boyamak için kına kullanmayın.
HAMİLELİKTE SAÇ BOYANIRKEN EMZİRİLEBİLİR Mİ?
Hamileyken saçınızı boyamak, emzirirken olduğundan biraz farklı bir şeydir. Anne sütü tipik olarak, yediğiniz ve içtiğiniz şeyler de dahil olmak üzere kan dolaşımınızdaki kimyasalların aynısını içerir. Bu nedenle doktorlar, emzirirken alkol almamanızı veya çok baharatlı yiyecekler yememenizi tavsiye eder. Saç boyasındaki kimyasallar çok küçük miktarlarda kan dolaşımına emilir ve anne sütünüzde daha da az bulunur. Bu nedenle süte girme ve bebek için risk oluşturma şansları pek olası değildir.
Emzirirken saçınızı renklendirmeyi veya başka bir şekilde tedavi etmeyi seçerseniz, talimatları yakından takip etmek, iyi havalandırılan bir oda kullanmak ve alerjik reaksiyon yama testi yapmak dahil olmak üzere hamileyken alacağınız önlemleri alın.
Ben boyatmayi düsünüyordum bilgiler icin tesekkürler
Benim doktorum da bir sakıncası yok demisti ama yinede yaptırmadı ne acelesi var sonucta ?
Cok merak ettigim bir konuydu harika ve detayli anlatim olmus tesekkurler
Benim bildiğim zararlı ama yinede ben hiç boyatmadim
Hamile kadınlar için çok güzel bir makale olmuş
Bu konuda en çok arada kalan kadınlardan biriyim heralde en son doğuma kadar dokunmadım ?
Hamilelik ve emzirme dönemleri çok hassas ve dikkat edilmesi gereken dönemler makalenizde de belirttiğiniz gibi bilgilerinizden dolayi tesekurler
Bayanlarda kafaları karıştıran cok güzel bir konuya deyinmissiniz teşekkürler
Gercekten merak edip arastirip ama tam net bilgi alamadigim icin mutsuzdum yazinizdan sonra tüm soru isaretlerim gitti bilgiler icin tsskrler
Hamilelikte neyi nasıl yapmalıyım öğrendim bgilendirici bir yazı
Gerçekten çok güzel bilgiler veriyorsunuz insan ne yapacağını bilmiyor bazen hamilelikte teşekürler bigiler için
Zaten başımıza ne geliyorsa kulaktan dolma bilgilerden geliyor