Hint kınası nedir? Hindistan’da yetişen ağacın yapraklarının öğütülmesiyle Hint kınası elde edilir. Tarihin çok eski yıllarından itibaren kullanılmaktadır. Kına kullanımına toplumlar arasında farklı anlam ve mahiyet yüklenmektedir. Ülkemizde gelinlerin, askerlerin ellerine yakılır. Dünya genelinde ise kına kullanımında farklı usuller tercih edilir. Hint kınaları ülkemizde genellikle tüp içerisinde kullanıma hazır bir şekilde satılır. Çeşitli desenler kullanılarak ele, ayaklara, saça uygulanır. Son zamanlarda genç kızlar arasında kullanımı oldukça yaygındır.
İçindekiler
Hint ve Normal Kına Farkı
Hint kınası nedir; normal kınalardan farkı nedir? Normal bilinen kına ile Hint kınasının arasında çok büyük farklar yoktur. Ağacının cinsinin farklı olmasından dolayı cilde tesiri ve renginin koyuluğunda farklılıklar oluşur. Bu kına, Mehndi adı verilen bir kökene sahiptir. Normal kına, Henna kökenli olup Arabistan’da yetişmektedir. Arabistan’dan gelen kına ülkemizde kına olarak bilinirken Hindistan kökenli olan Hint kınasının son zamanların popüler uygulamaları arasında yer aldıkları bilinmektedir.
Hint Kınası Nedir, Kullanım Alanları Nelerdir?
Günümüzde Hint kınasının güzelleşmek için çeşitli yerlerde kullanıldığı bilinmektedir. Ele, ayaklara, saça yakılabilir. Hatta geçici dövme olarak Hint kınasını kullananlar da vardır. Toz halinde ve suyla karıştırıldığında kınanın rengi yeşildir. Cilde veya saça yakılıp bir müddet bekleyip yıkandıktan sonra kızıla döner. Hintli hanımlar ve beyler, eski adetlerini devam ettirmek için saçlarına kına yakarlar. Bundan dolayı genelde saçları kızıl rengindedir.
Neden Hint Kınası?
Hint kınasının neden bu kadar yaygınlaştığı ve tercih edildiği merak edilmektedir. İşte Hint kınasının tercih edilme nedenleri;
- Saç köklerini besleyerek dökülmesini engeller.
- Zarar vermeyerek saçların rengini değiştirir.
- Saç ve kıl köklerindeki mantar, enfeksiyona iyi gelerek kepeklenmenin önüne geçer.
- Saçları daha yumuşak ve dolgun gösterir.
- İçeriğindeki minerallerin zarar gören cildi onarması, bakımını yapması ve mantar oluşumunu önler.
- Uyuz böceğinin cilde dokunmasını önleyerek uyuz hastalığına engel olması. Uyuz olan bölgeye sürüldüğünde kızarıklık ve kaşıntıyı giderir.
- 5 veya 6 ay gibi süre kullanılan Hint kınası ayak ve el tırnaklarındaki mantarı yok eder.
- Antibakteriyel olmasından dolayı sivilcelerin tedavisinde kullanılır. Hint kınası sivilceye neden olan mikropları öldürerek cildin tahrip olan bölgesini onarır.
Bütün bu bilgiler ışığında Hint kınasının günümüz koşullarında sıklıkla tercih edildiğini rahatlıkla ifade etmek mümkün olmaktadır. Hint kınası nedir? Sorusuna da geniş kapsamlı bir şekilde yanıt verdik!
Comments 1