Keratin nedir? Saç, tırnak ve cildin desteklenmesi noktasında etkili bir düzeyde gündeme gelen bir proteindir. Bu noktada saçtaki keratinle diş ve tırnaktaki keratinin yapısal olarak farklılıklar taşıdığı da bilinmektedir. Keratin proteini gündeme gediği zaman gayet doğal olarak karşımıza çok sayıda farklı soru da çıkmaktadır. Mesela, Keratin ne işe yarar? Ya da Keratin nasıl kullanılır? İşte bu tür sorulara dair en kapsamlı yanıtlar!
Günümüzde fazlaca duymaya başladığımız bir konu olan keratin sadece saçla ilgili olduğu düşünülse de aslında saç, tırnak, diş ve deri de bulunan bir proteindir. Araştırıldığı vakit tırnak ve dişte bulunan keratin ile saçta bulunan keratin arasında farklar mevcuttur. Bu farkın en bariz noktası ise tırnak ve dişteki keratinin saçta bulunan keratinden çok daha sert olmasıdır. Bu protein maddesi insan dışında ki varlıklarda da bulunmaktadır. Deri, yün ve ipek eşyalarda da keratin vardır. Ayrıca tavşan ve bizon gibi bazı hayvanlarda da keratin mevcuttur.
Keratin, saçın sağlıklı bir şekilde uzayabilmesinde önemlidir. Güneş ve dış kimyevi etkenlerle zayıf düşen saçın keratin oranı da azalmış demektir. Saça gençlik ve parlaklık sağlamakla birlikte, saç dökülmelerinin de önüne geçmektedir. Bütün bu bilgiler ışığında Keratin geniş kapsamlı bir alanda kullanılan özel bir protein olarak karşımıza çıkmaktadır.
İçindekiler
Keratin Ne İçin Kullanılır?
Yıpranmış ve doğallığını kaybetmiş kısacası keçeleşmiş saçların aslına döndürülmesi için keratin bakımı uygulanmaktadır. Saçta zamanla meydana gelmiş olan sönüklük, kimyasal maddelerin saça sürekli uygulanması –saç boyama işlemi- ya da doğa da güneş gibi dış etkenlerin saça uyguladığı baskıyı azaltmaya yardımcıdır. Bu bakım sayesinde saçlar sağlığına kavuşmaktadır.
Işıl ışıl bir görünüm elde edilmekte ve saç elastiklik kazanıp dayanıklılığını arttırmaktadır. Saça uygulanan ısıl işlemlerin saç telini kurutması ve yıpratması durumuna karşı da saçın ihtiyaç duyduğu nemi sağlamaktadır. Bu sayede yumuşacık saçlar ortaya çıkmaktadır. Saç hücresinin çeperini kaplayan ve yıpranmaları onaran keratin saç telinin ihtiyaç duyduğu bakımı sağlamaktadır. Bu noktada keratin nedir, nasıl kullanılır? Sorusunun da yanıtı merak edilmektedir.
Keratin Nedir, Nasıl Kullanılır?
Keratin bakımı uygulamasını uzman bir kuaför eşliğinde yaptırabilirsiniz. Pek çok markanın keratin bakımı bulunmaktadır. İşleme başlamadan önce saçın güzelce yıkanması gerekmektedir. Saç yıkandıktan sonra saçın uzunluğu ve çokluğu miktarınca keratin bir kaba boşaltılır. Keratini dışarıda çok fazla bekletmeden saça düzgünce uygulamak önemlidir.
Saç eşit birkaç parçaya ayrıldıktan sonra her tutama ne çok fazla ne de çok az olacak şekilde fırçayla keratin sürülmelidir. Bu işlem sırasında saç derisine çok yaklaşılmaması tavsiye edilmektedir. Sürülen tutama keratin eller yardımıyla iyice yedirilmelidir. Ardından saçlar toplanmalı ve işlemin saça iyice işlemesi için yaklaşık olarak 30 ya da 40 dakika bekletilmelidir.
Markadan markaya değişmekle birlikte kimisinde durulama işlemi mevcutken kimisinde durulamaya gerek yoktur. Ürün seçerken olabildiğince doğal içerikli olanları tercih etmek hem sağlığınıza hem de saçınıza daha iyi gelecektir. Peki, Keratin nedir, yan etkileri nelerdir? İşte detaylar!
Keratin Yan Etkileri Var Mıdır?
Saça uygulanan bu bakım işlemine en uygun saç tipleri kıvırcık ve kalın telli olanlardır. İnce telli ve düz saça sahipseniz bu işlem sizin için çok fazla önerilmemektedir. Keratin tedavisi sağlayan ürünlerin hepsinde olmasa da bazılarında kanserojen madde olarak kabul edilen formaldehit maddesi bulunmuştur. Doğal içerikli ve güvenilir markalardan alacağınız keratinin sizin için bir yan etkisi bulunmamaktadır. Ama aksi tercihleriniz saçlarınızı ve sağlığınızı olumsuz etkilemektedir.
Keratin Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Saçınıza uygulanmış olan keratin bakımının ömrü 3 aydır. Çok sık yapılmaması gereken bir işlemdir. Yapılan işlemin hemen ardından saçınızı iki ya da üç gün boyunca yıkamamalısınız. Ayrıca birkaç gün saç derinizin terlemesine sebep olacak aktiviteler ve sıcak ortamlarda bulunmamaya özen göstermelisiniz. Saçınıza uygulayacağınız ısıl işlemlerde ise yüksek derecelerde uygulamaya yapmamaya çalışmalısınız.
Saçınızı kendi kendine kurumaya bırakmayın. Havluyla çoğu nemini aldıktan sonra saç kurutma makinesi ile tamamen kurutun. Bundan sonraki kısımda saçınızı ne kadar düzgün bir şekilde kullanırsanız, saçınıza uygulanan keratin bakımı daha uzun süre devam edecektir. Ayrıca saçınızın keratin bakımı ihtiyaç sıklığı da azalacaktır. Böylelikle çok daha sağlıklı ve parlayan saçlarla uzun süre güzelliğinize güzellik katabileceksiniz. Keratin nedir? Saç ve tırnak bakımı konusunda üst düzeyde bir performans ortaya koyan özel bir üründür!